• PRETRAGA IZLETA
  vrsta izleta:
  broj osoba:
 1. Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Poludnevni
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  Izlet u Ogulin - ZAVIČAJ BAJKE!!!
  + dodaj
  Vodimo vas u „Zavičaj bajki“, vidjet ćete gdje se djevojka Đula bacila u duboki ponor radi nesretne ljubavi i koji je po njoj dobio ime „Đulin ponor“. Prošetat ćemo vas Frankopanskim kaštelom – renesensnom utvrdom iz 15. st.. Potom ćemo otići do jezera Sabljaci - gdje se ćemo se osvježiti od ljetnih vrućina.
  Cijena po osobi:
  25.00 €

  Grad Ogulin – „Zavičaj bajke“ – se smjestio u samom podnožju veličanstvene planine Klek (prije se smatralo da su na planini Klek obitavala vještice, vile i vilenjaci, koje bi se za lošeg vremena skupljani i veselili na planini, tako glasno da bi se njihovo kolo i vriska čuli sve do Ogulina) na pola pute između Zagreba i Rijeke. Riječ o zasebnoj mikroregiji koja ne pripada ni Gorskom kotaru, ni Lici, ni Kordunu, ni Gornjem Pokuplju.

  Ime mu vjerojatno potječe od latinske riječi "ob gula", što znači ždrijelo ili ponor. Ogulin je nastao oko utvrde koju je izgradila plemićka obitelj Frakopan krajem 15 stoljeća. Osnivač grada bio je Bernardin Frankopan, jedan od najmoćnijih velikaša svoga vremena, koji je postavio stabilne temelje daljnjeg razvoja grada gradnjom kaštela iznad samog ponora rijeke Dobre.

  Godine 1553. godine Ogulin dospjeva u kraljevske ruke, a nekoliko godina kasnije postaje sjedište 13. kapetanije Vojne krajine. U XV. i XVI. st.  Ogulin je imao velik obramben značaj za cijelu regiju, zvali su ga „ključem Kranjske“. Stanovnici Ogulina bili su dobri vojnici, o čemu govori podatak da ih je zbog osobne hrabrosti i požrtvovnosti u borbi s Turcima od svake rabote oslobodio Vuk II., Krsto Frankopan Tržački, koji godine 1622. izdao povelju kojom ih je za sva vremena oslobodio obveza prema knezovima Frankopanima. Izgradnjom željezničke pruge Zagreb-Rijeka 1873. godine, počinje demografski i gospodarski razvitak Grada.

  Ogulin „Zavičaj bajke“ – rodno je mjesto poznate hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Njezine su bajke iznimno vrijedan i jedinstven kulturni potencijal svjetske vrijednosti. Prema njima Ogulin i jest postao zavičajem bajke u kojemu se svake godine u lipnju održava međunarodni Ogulinski festival bajke (OGFB), a brojne kreativne radionice i pripovjedači tijekom cijele godine očekuju posjetitelje na jedinstvenoj ruti bajke potičući znatiželju i razigranost.

  Jezero Sabljaci – „Ogulinsko more“– je umjetno jezero smješteno 3km od Ogulina. Jezero je stvoreno u svrhu akumuliranja vode rijeke Zagorske Mrežnice za potrebe proizvodnje električne energije hidroelektrane Gojak. Ovo jezero je spojeno tunelom sa jezerom Bukovnik (udaljeno je od jezera Sabljaci oko 1km) na rijeci Dobri, odakle se nastavlja tunel prema hidroelektrani Gojak (10km je udaljena od Ogulina).

  Površina jezera iznosi 170h pa je jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj. U jezeru možete naći domaću pastrvu, kalifornijsku pastrvu, smuđ, šaran amura, klena... Ribolov je dopušten tokom cijele godine. Na jezeru se preko ljeta održavaju „Jezerske igre“ – razni sportovi na vodi: veslanje, jedrenje, plivanje, sportski ribolov i dr..

  Đulin ponor – je ponor koji se nalazi usred grada Ogulina, mjesto gdje rijeka Dobra nestaje i nakon nekoliko kilometara podzemnog toka ponovo izlazi na svjetlo dana da bi se nakon 55km površinskog toka svojom vodom ojačala Kupu kraj Karlovca. Po narodnoj legendi ponor je dobio ime po djevojci Đuli koja se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor (domicilno stanovništvo naziva i samu rijeku Dobru Đula). Ambijent ponora je mističan a istovremeno i impresivan: rijeka Dobra se kanjonskom dolinom uvukla do središta grada, da bi pod 50m visokom okomitom liticom nestala u otvoru koji zastrašujuće zjapi. Speleoškim istraživanjima utvrđeno je da se ispod samog grada  nalazi čitav špiljski sustav sa više etaža, kanala, dvorana, podzemnih jezera dužine 16396m (druga špilja po dužini u Hrvatskoj). Gotovo nad samim ponorom nalazi se dobro očuvani Stari grdad Ogulin – utvrđeni frankopanski grad podignut krajem 15 st..

  Minimalan broj putnika 8, maksimalan 23.

   

  Pošalji upit
  Ime i prezime:
  Broj telefona:
  E-mail:
  Check–in:
  Check-out:
  Predmet:
  Vaš upit:
 • LAG LIKA